Menu

VAMPIRE WEEKEND DANAS OBJAVILI PETI STUDIJSKI ALBUM: "ONLY GOD WAS ABOVE US"


05.04.2024.


Sve se, čini se, vrti oko broja pet kod američkog benda Vampire Weekend, nisu objavili ništa novo u prethodnih pet godina, a onda su  njihov peti studijski album (Columbia Records) objavili petog aprila!


Ezra Koenig, Chris Baio i Chris Thompson su na novom albumu bili inspirisani i proganjani duhom Njujorka prošloga veka, ali je zanimljivo da su, osim u svom rodnom gradu, novi album snimali svuda po svetu, u Los Anđelesu, Londonu i Tokiju. 
Album je većinski producirao Koenig uz pomoć dugogodišnjeg saradnika Ariela Rechtshaida, miks je uradio Dave Fridmann a mastering Emily Lazar.
Za novi album, za koga Ezra Koenig kaže da je njegov “ Dark Side Of The Moon koji sreće Paul’s Boutique”,  urađen je i trejler koji možete pogledati ovde 


Tokom 2019-2020., Koenig je napisao gomilu stihova, koju je pretočio u desetak pesama, koje su poslednjih pet godina prerađivane, doterivane da bi postepeno dobili melodijske i tekstualne strukture koje će bendu Vampire Weekend doneti nove kreativne vrhunce. Only God Was Above Us pokriva univerzalne teme, od poriva da se preispita svet u kome živimo, do potrage za duševnim mirom do koga se može doći jedino prihvatanjem. Album je onoliko neposredan koliko je kompleksan, sa jedne strane možda njihov najgrublji do sada, a sa druge strane možda njihov najlepši i najmelodičniji.


Istovremeni izlazak dve pesme je u službi pokazivanja različitih strana albuma, mada je "Capricorn" odabran kao vodeći prvi singl.
U međuvremenu pre izlaska albuma, Vampire Weekend su objavili još dva singla, “Classic” i “Mary Boone”. U pesmi “Classical” gostuje saksofonista Henry Solomon, a u spotu čiji kreativni direktor je Nick Harwood, uz Vampire Weekedn pojavljuju se i Ariel Rechtshaid, Ray Suen, kao i  Josh Goldsmith, tehničar benda.

“Mary Boone” je objavljen prošlog petka,29.marta. Ova pesma sadrži sempl čuvene bubnjarske deonice velikog muzičkog hita Soul II Soul "Back To Life (However Do You Want Me"), producirali su je kao i sve ostale pesme na albumu Ariel Rechtshaid i Ezra Koenig, a orkestarski aranžman su uradili  Will Canzoneri, Rechtshaid i Koenig. Pesma nosi ime jedne od najuticajnijih ličnosti njujorškog sveta umetnosti '80. Koenigov vokal ovde prati operski hor, dok su stihovi  inspirisani japanskim arhitektom Tadao Ando, hinduizmom,simbolima  prvih severno-evropskih doseljenika u Ameriku i vrtoglavim plesom Derviša! 



Uporedo sa izlaskom prvih singlova, Vampire Weekend su najavili veliku američku turneju, koju organizuje Live Nation a obuhvata 39 koncerata.  Kasnije, tokom godine, bend će najaviti i evropski deo turneje. Odmah nakon izlaska albuma bend će svirati u Ostinu (Teksas), 8.aprila na rođendan frontmena, koji se poklapa i sa retkim fenomenom, pomračenjem sunca, koje će se dogoditi tokom njihovog nastupa koji je bend zakazao za tačno u podne!
Only God Was Above Us će se pojaviti na standardnom disku, duplom disku, standardnom crnom vinilu, limitiranim vinilima sa alternativnim naslovnicama, dok će se u limitiranim izdanjima pojaviti i na providnom i metalik serbrnom vinilu.

Redosled pesama na albumu Only God Was Above Us :
1.Ice Cream Piano 
2.Classical 
3.Capricorn 
4.Connect
5.Prep-School Gangsters 
6.The Surfer
7.Gen-X Cops
8.Mary Boone
9.Pravda 
10.Hope